Tauriņš.

Tauriņš.

2014. gada 23. marts

Domāšanas māksla

  Skaistums atrodams tā saskatītāja acīs. Arī gudrība nav privātīpašums, tā izplatās domāšanas telpā - starp domājošiem cilvēkiem. 

Kāpēc domāšana ir svarīga? / Signe Mežinska / Visa dzīve ir nesaraujami saistīta ar domāšanu. Vērīgam cilvēkam ikviena diena sagādā pārsteigumus - par negaidītām idejām, kas dzimst prātā, par brīvību, ko sniedz doma, par iespēju neierobežotību. Brīnīties nozīmē atteikties no pašsaprotamības un ikdienišķības pasaules uztverē. Iesācēja prātā arvien ir daudzas iespējas, bet pieredzējušu domātāju prātā tikai dažas. Filosofisks nemiers neļauj pašsaprotami pieņemt pastāvošos likumus vai sabiedrībā valdošās normas, bet gan kritiski vaicā pamatojumu  iespējām uzlabot. 

 Pastāvīga domāšana nepieciešama, lai kļūtu par individualitāti, personību, sevi pašu. Kritika no grieķu vārda, kas nozīmēs – spriest un vērtēt. Kritiski domāt nozīmē kaut ko analizēt, spriežot par vērtību, patiesumu un derīgumu.


  Nedomāšana nav muļķība, bet gan negribēšana to darīt.
 Šodien informācijas aprite notiek ļoti strauji, daudz pretrunīgu apgalvojumu cīnās par vietu uzskatu sistēmā. Laba domāšana nozīmē prasmīgu informācijas lietošanu.

  Domāšana ir process kā dzirnavas, bet svarīgāks par procesu ir ko liec malt. 

   Informācijas apjoms nerada izpratni, dzīves gudrību. Katram savs ceļš. Vienam, lai izdarītu secinājumu vajag daudz zināšanu, bet otram pietiek ar mazumiņu.   Tas, kas ir nepareizs tev, varbūt pareizs citam, raugoties no sava skatu punkta. Cilvēks vispirms domā emocionāli, pēc tam elastīgi un analītiski.

 Domāšanas spēju var attīstīt uz 3 vaļiem - lasīt, rakstīt un runāt. Lasot nodarbini savu domāšanas sistēmu, rakstot fiksē savu domu, sakārto tās, lai varētu citiem pavēstīt. Runāšana ir būtisks process, jābūt viedoklim, ko pavēstīt, ar vēlēšanos vien nepietiek. Jāmācās domas ietērpt, lai citiem būtu interesanti.

  Cilvēks ikdienā domā dažādos līmeņos - kritiski, analītiski, emocionāli - tie jālieto atbilstoši situācijām.

  Domāšanas veids dažādos dzīves posmos mainās. Vienmēr ir jārēķinās, ka līdzās tavam viedoklim var būt cits un nebūt nepareizs.

  Likumi ir kādas sistēmas ietvaros, bet ja gribi būt pārāks, tev sevi jāveido ārpus sistēmas ierobežojumiem. Jāspēj domāt tālāk, plašāk, dzīvē izvirzās tie, kas jau skolā domā pāri sistēmas robežām. 
  Svarīgi nebaidīties domāt atšķirīgi, meklē radošus risinājumus. Ja esi precīzi iemācījies, tad atbildi to, ko zini, nevis aktīvi domā un tā nenonāc līdz savam secinājumam. Ja nezini formulu, tad sāc aktīvi domāt, kāpēc tā ir. Svarīgs ir mērķis un motivācija. Nebaidies paust savu viedokli, jo nav pareizu un nepareizu domu, viennozīmīgi pareizas atbildes, nav melns vai balts, pareizs un nepareizs. Kā to iemācīties - vienkārši nebaidīties!                                                          
 (failiem.lv)


  Man rokās nonāca kāds materiāls, kura autoru gan nezinu. Es to mazliet pielāgoju un nu ir izmantojams, kā gana labs līdzeklis domāšanas attīstībai un interesantai stundai.Pie galvenajām domāšanas operācijām pieder analīze, sintēze, salīdzināšana un vispārinājums - tas viss te iespējams.
Materiālu skatīt šeit:
P.S.


Pielietojumu  iespējams variēt, piemēram, izveidot rindu, pēc tam likt vizualizēt, varbūt uzdevuma veicēji var  iejusties kādā no minēto tēlu lomām, iesaistīties dialogos, veidot plašāku situācijas aprakstu – kur tas notiek? Kāpēc cilvēki stāv rindā? u.tml.

Ja cilvēks vēlas ko izdarīt, viņš meklē iespējas, ja nevēlas - iemeslus.




1 komentārs:

  1. Es šodien esmu sajūsmā. Redzēju vairākus komentārus no cilvēkiem, kuri jau ir saņēmuši kredītu no LAPO M-F, tāpēc nolēmu pieteikties, balstoties uz populāriem ieteikumiem, un tikai pirms dažām stundām savā kontā apstiprināju kopējo summu 28 500 eiro. Šīs ir patiešām lieliskas ziņas, un es iesaku ikvienam, kam nepieciešams īsts aizdevums, pieteikties pa e-pastu: lapofunding960@gmail.com
    Whatsapp +447883183014

    AtbildētDzēst